Gevangen in niemandsland

Op de uitzet-afdeling in detentiecentrum Schiphol zitten zo'n dertig tot vijftig migranten opgesloten. Niet omdat ze iets misdaan hebben, zelfs niet omdat ze ergens van verdacht worden, maar puur omdat ze niet (meer) over de juiste papieren beschikken om in Nederland te mogen komen of blijven. Ze zijn naar het Westen gekomen op de vlucht voor geweld of op zoek naar een behoorlijk inkomen of waren op doorreis. Na enkele maanden worden ze uitgezet naar het land waar ze vandaan kwamen, terug naar de ellende die ze probeerden te ontkomen. Anderen worden alsnog toegelaten tot een azc. De overigen komen op straat te staan, zonder verblijfsvergunning.

Uit solidariteit met deze 'minsten onder de mensen' gaat de Bezoekgroep naar deze gevangenis toe om hen te ontmoeten en een hart onder de riem te steken. Op woensdag nemen we vruchtensap, fruit en snoep mee en proberen een ontspannen gesprek op touw te zetten of we spelen samen een spelletje. Geregeld ontwikkelt zich een mooie, indringende gedachtewisseling. Op vrijdag koken we met de mannen een maaltijd die we samen eten. We trachten het isolement van de gevangen migranten enigszins te doorbreken.

De bezoekgroep is op zoek naar aardige, betrokken mensen, die stevig op de benen staan en goed kunnen luisteren, om eens in de twee weken een avond in een kleine groep achter de tralies te gaan. We zijn in het bijzonder op zoek naar mensen die bereid zijn om voor langere tijd, regelmatig te bezoeken en zich actief voor de bezoekgroep in te zetten.

Mocht je je actief voor de bezoekgroep willen inzetten, dan kun je een mail sturen voor meer informatie.

Interesse of meer informatie?

Mail dan naar Sofie Jansen: bezoekgroepschiphol@gmail.com .

Om meer te lezen over onze visie klik hier en lees "De Bezoekgroep: waar staan we voor?"

Een kort overzichtje van de geschiedenis van de Bezoekgroep Amsterdam kun je lezen in "Korte geschiedenis van de Bezoekgroep"

Waar ligt die gevangenis nou en hoe ziet die er uit?

Klik hier om de routekaart en een (lucht)foto-impressie (met rechtsboven de Schipholtunnel, de A4 en een stukje start- & landingsbaan) of op Twitter te zien.

Wil je meer weten over vreemdelingendetentie?

For information in English, go to www.schipholwakes.nl >>> 'background in English' "

We hebben van deze pagina een miniposter gemaakt op A4 formaat die je kunt printen, uitdelen en ophangen. Klik hier voor de PDF van de miniposter (77 kB)

Voor meer informatie over de bezoekgroep en ook om te voldoen aan de regels van transparantie kunt u op deze pagina onze publieke verantwoording lezen.